czwartek, 15 grudnia 2016

Kruche ciasteczka - nie tylko na święta.

 



    Już od kilku lat w okresie światecznym ( i bożonarodzeniowym i wielkanocnym) piekę kruche ciasteczka dla moich najbliższych. Zimą są to ciasteczka z cynamonem i ciasteczka z kakao. W tym roku upiekłam już obydwie wersje, w ilości prawie hurtowej, a jednak obawiam się, że przed samymi świętami będę musiała zrobić ich jeszcze troszkę. Zniknęły błyskawicznie.




    Przepis jest banalnie prosty. Nie ma przy nich dużo roboty. Ciasto dobrze się wałkuje i nie zostawia po sobie śladu. Do tego są przepyszne!

Składniki

- 3 szklanki mąki pszennej (choć myślę, że każda inna też się nada, byle była sypka),
- 250 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru pudru

+ woda do wyrabiania i mąka do podsypywania

Dodatki: wszystko zależy jakie ciastka chcecie upiec, może to być cynamon, przyprawa do piernika, kakao, różne olejki.


Przepis

Margarynę roztapiamy. Sypkie produkty mieszamy ze sobą i dolewamy do nich lekko przestydzoną, roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Niestety okazuje się, że tak wyrobione ciasto może się mocno rozwarstwiać. Dlatego dolewamy trochę wody i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie ładnie zbite i elastyczne,.

Gotowe ciasto rozwalkowujemy na stolnicy/macie/stole posypanym mąką, warto lekko posypać też wałek. Następnie wycinamy foremkami ciasteczka i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce.

Pieczenie: 180 stopni, termoobieg, 15 min.


SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. Jeżeli dodajemy kakao, to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na taką porcję dodaję 2-3 czubate łyżki gorzkiego kakao. Robię tak, żeby po wymieszaniu ciasta z kakao, ciasto zrobiło się ciemne i w jednolitym kolorze.

      Usuń